Magnetisme

A.J.v.Himbergen stelde deze vraag op 06 december 2013 om 03:53.

Ik ben een 78-jarige rollator en scootmobiel gebonden invalide, met als een van mijn hobby's iets uitvinden. Daarvoor heb ik echter een stukje plaatmateriaal nodig - van ongeveer een briefkaart grootte - waar de magnetische aantrekkingskracht niet doorheen kan gaan. Antoniem daaraan, is bijv. het systeem van ruitenreiniging bij een aquarium. Waar de ruitenwisser in het water, via een magneet aan de buitenkant wordt bediend.

Voor zulk een stukje plaatwerk heb een fors geldbedrag over.

Gaat het door een laag opgesloten kwik ?

Of door nieuwe materialen als titanium ?

In afwachting verblijvend, met de vriendelijke groet, A.J.v.Himbergen

 

 

Reacties

Theo op 06 december 2013 om 11:02

De vergelijking met een ruitenwisser voor een aquarium (of voor een groot raam in een hoge flat zonder balkon) is inderdaad tegengesteld aan het gevraagde. De wisser bestaat deels uit weekmetaal (dat kan worden gemagnetiseerd door de magneet in het handvat aan de andere kant van de ruit) of een magneet die zo gepositioneerd is dat de magneetpool die naar de ruit gericht is tegengesteld is aan de magneetpool in het handvat.

De "kracht" van het idee is nu net dat magnetische aantrekkingskracht (en daarmee de magnetische veldlijnen) dwars door elk materiaal heen gaan. Als het glas ze zou tegenhouden dan kon het handvat het wissergedeelte aan de andere kant niet onder controle houden. Alsof je met twee houten balkjes het raam probeert te wissen.

Magnetische veldlijnen zijn in zichzelf gesloten: ze lopen van noordpool naar zuidpool van de magneet en binnen de magneet van zuidpool naar noordpool.  Dat is anders dan bij elektrische veldlijnen: die eindigen op een positieve of negatieve lading. Door een geschikte geleider tussen beide ladingen te plaatsen (een metalen doos bijv) kun je de ruimte binnen die geleider elektrisch veldlijn vrij maken. Een radio zal zo niet werken in een metalen blik (die werkt als de z.g. "Kooi van Faraday").

Magnetische veldlijnen eindigen niet - het enige wat je kunt bereiken is de veldlijnen "af te buigen". Een sigaarvormige duikboot van metaal laat de magnetische veldlijnen van de Aarde bijvoorbeeld langs zijn wand afbuigen. Binnen in de duikboot is weinig aardmagnetisme te meten. Een kompas zal het daar niet goed doen. Een weekijzeren kern van een transformator geleidt ook de meeste veldlijnen door het ijzer ipv erbuitenom - daarop werkt het principe van de transformator.

Een makkelijk magnetische veldlijnen doorlatend medium (weekijzer, ferromagnetisch materiaal) helpt om de meeste veldlijnen door het medium te laten gaan. De meeste, niet alle.

Als magnetisch-isolerend materiaal bestond was het allang op de markt en waren er al diverse toepassingen voor bedacht. Bijv. om de werking van een magneto-puls in een oorlog te voorkomen. Elektrische apparatuur kan niet volledig van zo'n (kortstondig sterk) magnetisch veld worden afgeschermd en kan daardoor ontregeld raken. Weg computer, weg telefoon, weg CV-regelaar, weg magnetron, weg auto-elektronica, weg...

Ik weet niet waarom de magnetische aantrekkingskracht ergens niet doorheen mag gaan. Het verwondert me wel dat als mensen iets willen uitvinden (eeuwig vrije energie, zenuwen genezen, stabieler lopen enz) vaak magnetisme als middel wordt gebruikt zonder duidelijk inzicht te hebben welk aspect van magnetisme dit moet bewerkstelligen. Het is een voor velen mysterieus en onbegrepen verschijnsel en "dus" worden er wonderen mee verricht. Nep-wonderen voor goedgelovigen.

En ja - de veldlijnen gaan ook door kwik of titanium. Bij kwik is dan zelfs een diamagnetisch verschijnsel merkbaar: het werkt het externe veld een heel klein beetje tegen. Maar op praktische schaal is kwik zo magnetisch als een houten plank.

A.J.v.Himbergen op 27 juli 2015 om 15:36
Hartstikke bedankt voor de reactie op mijn vraag.
Als ik het goed begijp gaat magnetisme dus- op ijzr na- overal doorheen.
sorry voor mijn late reactie. Ik ben aan darmkanker geopereerd, en in de ban daarvan even al het andere vergeten.
Groetjes A.J.v.Himbergen

Jan op 27 juli 2015 om 16:43

A.J.v.Himbergen plaatste:

Als ik het goed begijp gaat magnetisme dus- op ijzr na- overal doorheen.


Er zijn nog een paar magnetiseerbare materialen, waarvan nikkel en kobalt de bekendste zijn, en daarvoor geldt hetzelfde als voor ijzer.

Maar bedenk wel dat magnetisch en magisch twee verschillende woorden zonder relatie zijn :)

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Ariane heeft achtentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Ariane nu over?

Antwoord: (vul een getal in)