Babyfoon systeembord

Denise stelde deze vraag op 08 juni 2015 om 11:47.

 hallo, 
wij zitten met een dringend probleem... As vrijdag moeten wij een ontwerp op het systeembord afhebben van een babyfoon wie kan ons snel helpen??
de opdracht luidt; als een baby meer dan 5 sec huilt moet de zoemer afgaan en uitgaan zodra de baby stopt 

Reacties

Theo de Klerk op 08 juni 2015 om 12:44
Na 5 seconden moet de zoemer afgaan... je hebt dus een teller nodig die tot 5 kan tellen waarna de zoemer wordt geactiveerd.
Als de baby huilt... een sensor die "afgaat" als er geluid komt. Daar lijkt een comparator met in te stellen minimum niveau wel handig. Die dan tegelijk de teller in werking zet.
Als de baby niet meer huilt... valt de comparator uit en moet de "zoemer aan" (als die al aan is) weer worden ge-reset...

Tja... zo moeilijk lijkt het allemaal niet. Maar je moet het wel zelf bouwen.
denise op 08 juni 2015 om 16:41
tja, het probleem bij ons is: de hele opstelling hebben we alleen gaat de zoemer af bij 5sec en 7 en hij moet juist aan gaan bij 5 en dan opnieuw tellen
Theo de Klerk op 08 juni 2015 om 17:18
Aangaan bij 5 betekent dat de pulsenteller uitgangen 4 en 1 via een EN poort verbonden zijn (want samen 4+1=5). De uitgang op een geheugen SET aansluiten zodat de zoemer blijft zoemen.
Uit je eerdere beschrijving leid ik niet af dat hij opnieuw moet gaan tellen: de zoemer blijft toch aan zolang de baby huilt? Dan hoeft ie pas uit als dat niet meer het geval is. Dus geluidsniveau beneden een niveau (comparator) en dan via een reset op een geheugencel de zoemer weer uit.
Denise op 10 juni 2015 om 09:42
Beste Theo,
nog een vraag; de reset bij 5sec is gelukt maar nog 1 ding lukt niet; we krijgen de led bij 5 sec niet aan kunt u ons helpen?

Theo de Klerk op 10 juni 2015 om 12:09
Reset bij 5? Dan moest de zoemer toch juist aangaan en blijven tot de baby stil wordt (en geluidssensor beneden de comparator-spanning levert)?

Als de LED de zoemer voorstelt, dan moet die:
1. Uitblijven/uitgaan als  geluidsensor < comparatorwaarde. Dat comparator signaal moet via een invertor dan een hoog signaal geven dat via een reset op een geheugencel de LED of zoemer die eraan zit, uitzet
2. Aangaan: als geluidsensor > comparatorwaarde. Het comperator signaal is dan hoog en moet aan een geheugencel een SET geven waardoor de zoemer aangaat of LED gaat branden.
3. O ja... niet meteen. De comparator moet ook de teller laten tellen tot 5. Daarna pas de zoemer aan. Dus de teller op 5  EN  de comparatorwaarde hoog tezamen moet de LED of zoemer aanzetten

Het eerste stukje van de schakeling vind je hieronder. Zelf afmaken.
. op 10 juni 2015 om 22:07
Hallo meneer Theo de klerk,

ik heb dat plaatje overgenomen op mijn systeembord maar dan gaat het lampje bij 5 en 7 seconde aan. Ik moet dan denk ik de aan/uit knop gaan gebruiken maar met wat moet ik die verbinden??? Wilt u mij alstublieft helpen.

groetjes
Theo de Klerk op 10 juni 2015 om 22:26
Ik zou de bedrading nog maar eens nalopen: bij 5 s gaat het lampje aan (4+1 uitgangen op EN geven alleen dan een hoog signaal).  7 zou nooit aan moeten gaan omdat 4+2+1 tellerpoorten niet zijn verbonden.
Jan van de Velde op 10 juni 2015 om 22:29
Dag Denise,

je moet bij dit soort dingen leren denken in oorzaak-gevolgrelaties, en verder de mogelijkheden van je systeembordonderdelen leren kennen. 
Twee vragen om je hiermee aan de gang te zetten:

1) kun je bedenken waarom jouw lampje even aangaat bij 5, weer uitgaat bij 6, en dan weer aan gaat bij 7 (en dan weer uitgaat?)

2) kun je, los van deze schakeling, even een klein systeempje bedenken waarbij je met een drukknop een lampje kunt aandoen maar dat ook blijft branden als je de drukknop weer loslaat? 

Groet, Jan
Denise op 10 juni 2015 om 22:31
Theo,
is dit het kloppende model?
Bedankt voor alle moeite tot nu toe!
Denise op 10 juni 2015 om 22:32
Jan mag ook reageren uiteraard😉
Jan van de Velde op 10 juni 2015 om 22:34

Denise plaatste:

..//..
is dit het kloppende model?

Geen idee waar je die hebt gevonden, maar dat is dan toch gauw genoeg nagebouwd en getest? 

groet, Jan
Theo de Klerk op 10 juni 2015 om 23:01

Zo kijkend zou het kunnen werken, maar zoals Jan zegt: bouw het op en kijk of het ook werkt. Je ziet snel iets over het hoofd en die borden zijn vaak logischer dan je eigen logica.
De verbinding met de aan/uit van de teller lijkt me een probleem. Baby maakt lawaai - teller gaat aan. Blijft aan.  Baby maakt (later) weer lawaai - teller gaat uit. Blijft uit.

Denise op 10 juni 2015 om 23:05
Ja dat klopt die tellen aan/ uit hebben we puur gedaan omdat we niet weten wat anders.. 

Theo de Klerk op 10 juni 2015 om 23:07
"niet wisten wat anders" klinkt een beetje als "nooit geschoten altijd mis".

Maar je kunt natuurlijk ook de teller laten stoppen met tellen door constant de reset te activeren tot het moment dat je dat niet wilt (de baby begint te huilen)
Denise op 10 juni 2015 om 23:10
Morgen test ik het uit! 
Bedankt!
Theo de Klerk op 10 juni 2015 om 23:24
Als je zoekt op "Systematic" met Google vind je plekken waar een systeembord als pc programma kan worden nagebootst. Ditto voor "systeembord"

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)