oudziend of verziend?

Wendy stelde deze vraag op 17 mei 2015 om 14:27.

 Hallo,

Ik vroeg me af wat het verschil precies is tussen oudziendheid en verziendheid?

Groetjes Wendy

Reacties

Theo de Klerk op 17 mei 2015 om 14:57
verziend = slecht dichtbij kunnen zien. Een afwijking van je ooglens of een te korte oogbol. Gecorrigeerd door een positieve bril

oudziend = lichamelijke aftakeling. Je ooglens kan niet meer zo goed aanpassen (kan niet meer zo bol/sterk worden). Daardoor kun je dichtbij niet meer zo goed zien. Te corrigeren met een positieve leesbril.
Dat lijkt op "verziend" probleem, maar een oudziende houdt ook zijn oogafwijking.
Als hij bijziend is (te lange oogbol of te sterke ooglens), blijft hij dat en kan nog steeds niet goed in de verte zien (heeft een negatieve bril nodig). Maar hij kan ook niet goed meer zo dichtbij zien als in jongere jaren (en dan heeft hij een 2e, positieve, leesbril nodig voor alleen dichtbij zaken)
Als hij al verziend was, dan heeft hij zijn positieve bril nog steeds nodig voor dichtbij. Maar misschien moet die sterker worden om even dichtbij te blijven zien.
N Verhagen op 07 oktober 2021 om 23:52
Verziendheid is niet hetzelfde als slecht dichtbij kunnen zien. Voor de oudziendheid intreed kan het oog vaak nog prima corrigeren voor de verziendheid en zal je geen klachten hebben tijdens bijvoorbeeld lezen. Wel kunnen je ogen in de loop van de dag vermoeid raken wanneer je veel dichtbij hebt gekeken.

Door je oog aan te spannen doe je eigenlijk hetzelfde als een bril met een positieve sterkte voor je doet.

Stel dat een gezond oog van 0  tot +10 kan aanspannen. Bij in de verte kijken ontspant het oog en zal de sterkte 0 van toepassing zijn, bij maximaal dichtbij kijken (draad door of van een naald halen) spant het oog volledig aan waardoor de +10 wordt behaald.

Een verziend persoon spant zijn oog, ook bij kijken om de verte aan om scherp te kunnen zien. Stel dat deze waarde +1 is. Dat is geen probleem voor het oog, want die kan van 0 tot 10 aanspannen. Gaat deze persoon lezen, dan spant zijn oog aan naar bijvoorbeeld +5, waar een persoon met normaal zicht in hetzelfde geval naar +4 moet aanspannen. Beide zien de tekst even scherp, maar de verziende persoon moet er meer moeite voor doen en kan dus sneller last krijgen van vermoeide ogen.

Oudziendheid zorgt ervoor dat het oog steeds minder goed kan aanspannen, waardoor het bereik van het oog niet meer tussen 0-10, maar 0-8 ligt. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner dat bereik. De draad door de naald krijgen lukt dan ineens niet meer. Lezen wordt dan ook steeds lastiger en zal op den duur niet meer lukken.

De bril met plus sterkte corrigeert voor dit verlies aan bereik van het oog. De verziende persoon uit het voorbeeld hierboven, zou zijn boek dus weer met hetzelfde gemak kunnen lezen wanneer de leesbril de verloren sterkte opheft. In bovenstaand voorbeeld +2. Hetzelfde geldt voor de persoon met normaal zicht.
Theo de Klerk op 08 oktober 2021 om 00:02
>Verziendheid is niet hetzelfde als slecht dichtbij kunnen zien
Oneens. Qua effect voor de kijker is het dat wel. Je ziet slecht op korte afstand.

Op jonge leeftijd kun je jezelf bij verziendheid vermoeien door continu de ooglens te spannen en focusseren - je zult veelal desondanks niet zo dichtbij kunnen kijken als een "normaal" ziend persoon.
Verziend betekent dat je oogkas te kort is om "oneindig ver" op het netvlies te tonen: je moet altijd scherpstellen met je ooglens.

Oudzien laat je ook slecht zien op korte afstand  omdat de ooglens minder flexibel wordt.
Verziend en oudziend hebben hetzelfde effect, maar een andere oorzaak.

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)