kracht van een straal urine

Kaan stelde deze vraag op 29 april 2015 om 03:23.
Beste mensen,

Wij zijn bezig met een onderzoek. Het is een rare vraag gezien u niet weet wat voor een onderzoek dit is, maar wij willen graag de metingen doen van urinestraal tegen de toilet. Dus vooral om de kracht van de terugkaatsende urinestraal tegen de toilet tijdens staand de sanitaire behoeften te doen. We weten inmiddelds wat stralingskracht is bij staand sanitaire behoeften te doen is, namelijk 20-25m/s, daarom willen we weten hoe we kunnen meten als iemand staand aan het urineren is, wat de kaatsende kracht is tijdens inaanmerking komen met de sanitaire.
Als iemand ons kan helpen, doormiddel van uitleg en/of een meter, ben ik u zeer dankbaar gezien we verder kunnen met onze onderzoek.

Met vriendelijke groet,

Kaan

Reacties

Theo op 29 april 2015 om 10:21
In feite is dit een natte variatie op een kaatsende bal. Als je de impuls (mate van beweging, p = m.v) weet van neerkomend water dan wordt deze impuls bij elastische botsing geheel weerkaatst door de wc pot die niet merkbaar beweegt: impuls voor de botsing = impuls na de botsing. De massa kun je nemen als bijv. de massa die gedurende Δt = 1 s op de pot valt.

De kracht die de pot op het water uitoefent om het in richting om te draaien is de verandering van de impuls van het water (F = Δp/Δt, dit is de definitie van kracht, want F = Δ(mv)/Δt = m Δv/Δt = m.a). De pot zelf ondervindt een gelijke kracht van het water (3e wet van Newton, actie=reactie). Daarmee blijft er impulsbehoud. Maar met diens grote massa m zal van een verplaatsing nauwelijks sprake zijn (die bovendien door de bevestiging op de grond door die grond wordt overgenomen).
Jan van de Velde op 29 april 2015 om 11:25

Kaan plaatste:

We weten inmiddelds wat stralingskracht is bij staand sanitaire behoeften te doen is, namelijk 20-25m/s, 
Dag Kaan,

Ik geloof helemaal niks van die snelheid. Geef daar je bronnen eens voor? 

want volgens een opmerking in dit onderzoek is dat typisch rond 1 m/s, en als ik ga rekenen met data uit dat onderzoek (debiet in mL/s, en diameter van de straal) kom ik zeker niet verder dan hooguit enkele meters per seconde). 

Zelf zou je dat ook nog kunnen testen, door als je eens nodig moet horizontaal voor je uit te piesen en te meten hoever je straal in horizontale zin van je vandaan op de grond komt. Daar kun je dan verder de berekeningen van een horizontale worp op loslaten. 

Hieronder een excelgrafiekje voor een plashoogte van 85 cm en een horizontale uitstroomsnelheid van 2,5 m/s (luchtweerstand verwaarloosd). 


Groet, Jan

JV op 01 mei 2015 om 19:44
Beste Kaan,

Misschien dat je iets meer informatie kunt geven over wat de doelstelling is van het project.

Wat is het precies dat jullie willen weten? De kracht op de pot of de snelheid die de terugspattende deeltjes hebben?

De kracht op de pot is inderdaad niet zo moeilijk een schatting van te maken.

De snelheid na terugkaatsen is moeilijker, maar ik kan daar wel wat adviezen over geven over hoe dit experimenteel te doen is.

Groeten,

JV
Niben op 04 mei 2015 om 13:06
Als de snelheid inderdaad 25 m/s zou zijn, en we er vanuit gaan dat de hoogte ongeveer 0,8 m is zoals in het plaatje in een vorige post, dan zou het ongeveer 0,16 sec. duren voordat de grond wordt geraakt. Dat zou betekenen dat je 4 meter ver zou plassen zonder luchtweerstand en horizontaal beginnend..... Daar moet je dan wel in getraind zijn.
Jan van de Velde op 04 mei 2015 om 19:57

Niben plaatste:

 dan zou het ongeveer 0,16 sec. duren voordat de grond wordt geraakt. 
0,416 s 

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft zevenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)