Krachten op een hangbrug

Alet stelde deze vraag op 23 november 2008 om 18:50.
Bij de tuibrug van de bijlage moeten de twee tuikabels samen een kracht Ft van 2,0x10^8 Newton verticaal omhoog op het brugdek uitoefenen. Deze kracht wordt geleverd door de spankracht Fs in de twee tuikabels. Deze tuikabels maken een hoek van 45 graden.



Nu is de vraag:
A. Hoe bepaal je ( en met welke constructie) de grootte van de spankracht in een tuikabel?

Vervolgens: de tuikabels mogen niet te zwaar belast worden. De maximale waarde Fs, max (in Newton) van de spankracht die een tuikabel kan uitoefenen, hangt af van de dwarsdoorsnede A (in m²) van de kabel: Fs, max= 0,30•10^9•A.
Nu is de vraag:
B. Hoe groot moet de dwarsdoorsnede van een tuikabel dan minstens zijn? waarom minstens? Hoe dik is zo'n kabel dan?

Alvast hartelijk bedankt!

Reacties

Jan op 26 november 2008 om 10:03
Ja hoor, helemaal.

De kracht die je getekend hebt is niet de zwaartekracht, maar een tegenkracht die uitgeoefend moet worden om op dat brugdek een nettokracht van 0 N te krijgen, zodat dat brugdek op zijn plaats blijft.

Nou is er daar niks dat verticaal omhoog kan trekken. Wel zijn er twee tuidraden waarin krachten zouden kunnen optreden. Ik heb er voorlopig eens wat ingetekend.



Het aangrijpingspunt van die krachten kan niet anders liggen dan op dat brugdek, en de richting kan niet anders zijn dan de richting van die tuidraden. Vraag is nu hoe groot die (lila) krachten moeten zijn opdat hun verticale componenten  SAMEN even groot zijn als jouw rode Ft. Daarom heb ik ze voorlopig gestippeld getekend.


Groet, Jan
Elsefien op 09 januari 2018 om 10:23
wat is Ft?
Theo de Klerk op 09 januari 2018 om 10:50
De rode naar boven gerichte vector in de tekeningen (tegengesteld aan Fz)

Al in de eerste regel van deze post wordt het uitgelegd:
Bij de tuibrug van de bijlage moeten de twee tuikabels samen een kracht Ft van 2,0x10^8 Newton verticaal omhoog op het brugdek uitoefenen.
Jan van de Velde op 09 januari 2018 om 13:27

Elsefien plaatste:

wat is Ft?
Noem het een trekkracht. Voor die "ondernaampjes" bij grootheden gelden geen internationale en zelfs geen nationale afspraken, iedereen doet maar wat. Op zich geen probleem zolang uit de context maar duidelijk is waar het om gaat. Vaak zul je binnen een taalgebied wel veelgebruikte ondernaampjes overal hetzelfde tegenkomen.  Bijvoorbeeld, zwaartekracht is in Nederland bijna altijd Fz, een enkele keer kom je ook wel FG (van gewichtskracht of gravitatiekracht) tegen.

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Roos heeft negenentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Roos nu over?

Antwoord: (vul een getal in)