veerkracht in een bal

Isabel stelde deze vraag op 19 februari 2015 om 10:48.

 Hallo, ik moet een onderzoek voor natuurkunde doen. Het onderzoek gaat over de vraag 'veerkracht in een bal'. Weet iemand hoe je de veerkracht van een bal kan meten?
Alvast bedankt!
Groetjes, Isabel

Reacties

Jan van de Velde op 19 februari 2015 om 11:00
dag Isabel,

Actie is reactie, dus als jij een bekende kracht uitoefent op een stilliggende bal weet je ook gelijk welke (veer)kracht die bal op jou uitoefent.

Groet, Jan 
isabel op 21 februari 2015 om 13:31
Hallo,
Dankuwel!
dus als ik bijvoorbeeld een kracht van bijvoorbeeld 10 newton uitoefen op de bal, is de veerkracht van de bal ook 10 newton?
want we moeten een onderzoek doen over 'wat het verband is tussen de veekracht van een bal en de druk in een bal'
We hebben bij de gym al een apparaat geregeld waarmee we de druk in een bal kunnen regelen.
geld hier dan nog dezelfde regel? Want onze bedoeling was om dan in de bal steeds meer druk toe te voegen en de bal steeds te laten stuiteren. Maar als ik de bal altijd laat stuiteren met een kracht van bijvoorbeeld 10 newton, is de veerkracht dan ook altijd gelijk?

met vriendelijke groet, Isabel
Jan van de Velde op 21 februari 2015 om 13:50
Probleem: je kunt een bal niet laten stuiteren met een kracht van 10 N: naarmate de bal tijdens zo'n stuiter verder indrukt wordt die kracht namelijk steeds groter.

Je verwart veerkracht met energie(verlies) bij een stuit. 

Als het over veerkracht moet gaan lijkt het me slimmer een badkamerweegschaal verticaal tegen een muur te zetten, bal ertegen, en dan met een kistje of zo tegen die bal duwen. Kracht aflezen van de weegschaal, en afstand tussen kist en weegschaal aflezen om de indrukking te meten. 
Zo kun je (veer)kracht en indrukking tegen elkaar uitzetten, bij verschillende luchtdrukken in de bal.
isabel op 21 februari 2015 om 16:42
Hallo,
Dat is een super goed idee! Dankuwel!
Dus het is de bedoeling dat we met het kistje zover mogelijk iedere keer tegen de bal drukken, todat de bal niet meer verder kan worden ingedrukt, en dan de kracht aflezen van de weegschaal. Is het getal op de weegschaal dan ook de kracht of moeten we dit getal nog ergens invullen in een formule?
Wij hebben thuis een elektrische weegschaal, is dat goed of is een weegschaal die het gewicht aangeeft met een wijzer beter?

Nogmaals heel erg bedankt :)

Groetjes, Isabel
Jan van de Velde op 21 februari 2015 om 16:58
dag Isabel,

even blijven nadenken:

Dus het is de bedoeling dat we met het kistje zover mogelijk iedere keer tegen de bal drukken, todat de bal niet meer verder kan worden ingedrukt, en dan de kracht aflezen van de weegschaal.
  1. wat gaat die weegschaal steeds aanwijzen denk je? 
  2. Gaat het daarbij wat uitmaken of die bal ertussen zit of niet?
  3. enneh, vertel eens, wat versta jij eigenlijk onder "veerkracht" ? 


Theo de Klerk op 21 februari 2015 om 17:05
Weegschaal met wijzer of digitale uitlezing mag niet uitmaken. In beide gevallen wordt het indrukken van een veer onder het weegplateau vertaald naar de kracht (gewicht) waarmee dat gebeurt. Officieel geeft de weegschaal de massa weer (kg) die het gewicht veroorzaakt (gewicht = massa x 9,81 in eenheden newton) maar omdat het alleen een factor verschilt mag je ook de massa die je meet uitzetten tegen de mate waarin de bal wordt samengedrukt.

Doe dat proefje een aantal keren. De weegschaal kan op de grond blijven staan. leg de bal erop. De weegschaal geeft het gewicht van de bal. Bijv 200 gram. Meet ook de diameter van de bal. Bijv 30 cm. Duw dan op de bal tot de weegschaal bijv 500 gram aangeeft en meet hoeveel die is ingedrukt, bijv nu nog 27 cm tussen top en bodem. Dan heb je 30-27=3 cm indrukking bij een kracht die hoort bij 500-200=300 gram.
Doe dat nog een aantal keren tot je niet harder kunt drukken en de bal niet verder vervormt. Maak van je gegevens een grafiek.


Isabel op 21 februari 2015 om 19:49
Hallo,
Volgens onze aantekening is veerkracht als je bijvoorbeeld een elastiek uittrekt, en je voelt het trekken. 'Veekracht ontstaat als elastische voorwerpen worden uitgerekt of ingedrukt'

Dankuwel voor de beschrijving van het proefje!
zouden we dan ook bijvoorbeeld, omdat het gaat over het verband tussen veerkracht en de druk in een bal, dit proefje steeds opnieuw doen alleen dan beginnen met een slappe bal, dan het proefje doen met die bal en dan wat meer druk toegevoegd, dan het proefje doen en in de bal weer wat druk toevoegen enzovoort...?

Groetjes, Isabel
Jan van de Velde op 21 februari 2015 om 20:23
nou begin je het te zien geloof ik  .

Steek een zekere luchtdruk in die bal.
Duw met steeds grotere kracht tegen die bal en via die bal op de weegschaal.
Lees steeds kracht (weegschaal) en indrukking van die bal (liniaal) af. Je hebt nu een serie meteingen kracht/indrukking bij een zekere druk.  
Herhaal bovenstaande voor een aantal oplopende luchtdrukken. 

De kunst is om de bal zo rustig in te drukken en in een bepaalde stand te kunnen houden dat je op je gemak kunt aflezen terwijl je de kracht constant houdt. Vandaar dat ik suggereerde om je weegschaal verticaal te zetten, en met een kistje over de vloer schuivend te duwen. Je kunt dat kistje namelijk makkelijk in een bepaalde stand op een vloer houden (desnoods er even op gaan zitten), en de loodrechte wand van dat kistje geeft een betrouwbare afstand tussen kistje en weegschaal. Verticaal werkend zal het moeilijk zijn niet te wiebelen.
isabel op 21 februari 2015 om 20:40
Hallo,
ja ik heb het door volgensmij:)
Het onderzoek zal zeker gaan lukken nu!
Heel erg bedankt! Als ik nog vragen tegenkom laat ik het wel even weten!

bedankt!
groetjes, Isabel
isabel op 28 februari 2015 om 11:07
Hallo,
ik en mijn groepje hebben het proefje gisteren als volgt uitgevoerd, we liepen alleen tegen wat problemen aan-->
- we lieten de bal leeg lopen, en deden daarna 20 bar in de bal, en het was de bedoeling dat we er dan steeds 5 bar bij deden, maar de pomp die wij gebruiken kan maar tot 60 bar. Het probleem was dus dat we wouden beginnen met ongeveer 20 bar in de bal en dan steeds het proefje opnieuw doen en weer bijvoorbeeld 5 bar toevoegen, alleen de bal is bij 30 bar bijvoorbeeld nog heel slap en is dan ook helemaal ingedeukt ( we gebruiken een roze softbal van de gym) hierdoor kunnen we eigenlijk geen betrouwbare resultaten meten en de proef goed uitvoeren.

Weet iemand hier een oplossing voor?
Groetjes, Isabel
Jan van de Velde op 28 februari 2015 om 12:57
dag Isabel,

het is niet mogelijk dat een bal bij 30 bar nog heel slap is. Ik zou eerder verwachten dat hij dan al lang zou scheuren. Daar zit iets fout in je metingen of de eenheid die je denkt af te lezen. Een gewone autoband pomp je op tot ongeveer 2 bar overdruk. Voetballen voor officiële wedstrijden worden opgepompt tot iets tussen 0,6 en 1,1 bar overdruk volgens wikipedia.

Als een bal slap blijft terwijl je aan het eind van de mogelijkheden van je pomp zit is er iets serieus mis met de pomp. Het fietspompje hier bij mij in de schuur haalt met gemak 4 bar, (dat wil zeggen de pomp, ik moet me dan al wezenloos duwen) en ik vraag me af of je bal daar nog tegen zou kunnen

Groet, Jan

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Noortje heeft vijfentwintig appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Noortje nu over?

Antwoord: (vul een getal in)