Blauwalg bestrijden met ultrageluid

Onderwerp: Geluid, Trilling en golf
Begrippen: Frequentie

Een opgave van de redactie van Stichting Exaktueel. Op basis van artikelen in de media worden opgaven gemaakt die aansluiten bij het natuurkunde-onderwijs in het voortgezet onderwijs.

Bron: De Gelderlander, 20 augustus 2016.

In Bocholt, Duitsland, verstoort de blauwalg het zwemwater. Dat gebeurt ook in vele plassen in Nederland. In de heetste maanden moet een aantal plassen zelfs gesloten worden. Blauwalg kan bij mensen allerlei irritaties veroorzaken en kan voor kleine kinderen zelfs gevaarlijk zijn. Het stadsbestuur van Bocholt zet een nieuw middel in: ultrageluid. Blauwalgen hebben zwemblaasjes waardoor ze op het wateroppervlak kunnen drijven. De ultrasone geluidsgolven vernietigen de blaasjes, de algen zinken en sterven bij gebrek aan licht en zuurstof.

a) Wat is ultrageluid?

Het ultrageluid wordt onder water geproduceerd door sterke geluidsbronnen. Het geluid plant zich dan door het water voort. Geluidsgolven zijn longitudinale golven.

b) Wat zijn de kenmerken van longitudinale golven?
c) Waarom kunnen in water geen transversale golven ontstaan?
d) Zoek de geluidssnelheid in water en in lucht op.

In een onderzoek naar de vernietiging van blauwalg door geluid werd een geluidsbron genomen met een frequentie van 1 MHz. Uit berekeningen bleek dat deze frequentie het meest effectief zou moeten zijn.

e) Bereken de golflengte van dit geluid, zowel in water als in lucht..

De blauwalgen hebben blaasjes die ervoor zorgen dat ze blijven drijven. Door resonantie trillen deze blaasjes kapot.

f) Wat is resonantie?
g) Beredeneer hoe groot de afmetingen van de blaasjes moeten zijn om bij deze frequentie kapot te kunnen trillen. We nemen aan dat de blaasjes zich boven water bevinden en voornamelijk gevuld zijn met stikstof.