Arjen Keuning

Onderwerp: Elektrische stroom

Adviseur brandveiligheid

Arjen Keuning (30) vond natuurkunde op school al een leuk vak. “Ik begreep wat er gebeurde, snapte het gewoon. Maar alleen sommen maken zag ik niet zitten”. Arjen studeerde aan de Technische Universiteit Eindhoven en is adviseur brandveiligheid bij een bouw-adviesbureau. “Het is heel concreet werk. Opdrachtgevers willen een veilig gebouw en daar moet ik oplossingen voor bedenken.”

‘Natuurkunde is niet alleen voor uitvinders’

Op school had natuurkunde een beetje een moeilijk imago. Het was niet zo flitsend als econometrie en had de naam moeilijk te zijn. Echt iets voor uitvinders die voordat ze gaan slapen nog even een boek lezen over quantummechanica, dacht ik toen.

Toen ik in 6 VWO koos voor natuurkunde, kreeg ik dan ook vaak de vraag: ‘Wat ga jij nou doen?” Voor mij was het duidelijk dat ik iets technisch wilde doen. Van scheikunde snapte ik niks en wiskunde leek me eentonig. Natuurkunde ging me makkelijk af op school, ik begreep gewoon hoe het werkte.

Op de universiteit kwam ik er gauw achter dat natuurkunde niet alleen voor uitvinders is: het is een heel praktisch vak. Natuurkunde vind je overal in het dagelijks leven terug. Om te achterhalen hoe rook zich ontwikkelt bij een brand of hoe een kroeg lawaai-overlast kan voorkomen, heb je natuurkunde nodig.

Mijn eerste stage deed ik voor de Universiteit van Maastricht: een onderzoek naar rode bloedplaatjes in haarvaten. Ik vond het bere-interessant. Afstuderen deed ik bij Shell: een leuk onderzoek naar nieuwe boortechnieken. Ik koos voor onderzoek naar stromingen als specialisatie, omdat het zo breed is. Wat er in je kopje koffie gebeurt in het klein, zie je ook terug in de badkuip, een oceaan en zelfs in het heelal.

Na mijn studie ben ik heel selectief gaan rondkijken voor een baan, ik wilde niet zomaar elke baan. Het werk moest vooral heel concreet zijn. Ik wilde niet de hele dag door een microscoop turen, maar praktische problemen oplossen. Toen ik de vacature bij een bouw-adviesbureau, was ik meteen geïnteresseerd. Ze zochten mensen voor de natuurkunde van gebouwen. Akoestiek bijvoorbeeld. Dan reken je uit hoe hard geluid binnen en buiten het gebouw te horen is. Ik kreeg de baan en begon als adviseur: heel afwisselend werk. Ik adviseerde over zaalakoestiek.

Zo zijn wij hofadviseur van het concertgebouw in Amsterdam en de beroemde Royal Albert Hall in Londen. Maar we adviseren ook kroegen, sportkantines of kantoorgebouwen.

Na een jaar kreeg ik de kans om adviseur brandveiligheid te worden. Dat was een uitdaging voor me. Bij akoestiek heb je veel te maken met standaardprocedures. Bij een geluidseis hoort een bepaalde oplossing, dat kun je zo opzoeken. Bij brandveiligheid werkt dat anders. Je kunt veel meer mogelijke oplossingen verzinnen die allemaal werken. In mijn werk doe ik vaak meerdere projecten tegelijk. Nieuwbouwprojecten, waarbij je al in de ontwerpfase betrokken bent maar ook adviezen voor panden die meer dan een eeuw oud zijn. Ik meet ter plekke, doe voorspellingen, maak berekeningen en doe ook leuke proeven, zoals auto’s in brand steken in een parkeergarage om écht te zien hoe de rook zich verspreidt.

De combinatie van theorie en praktijk spreekt me erg aan. Ik heb het erg naar mijn zin en er zijn binnen het bedrijf veel mogelijkheden. De kans is groot dat ik nog wel even blijf. Minder leuke kanten zijn er natuurlijk ook. Ik raak heel gefrustreerd als iets niet lukt. Als ik bijvoorbeeld heb aangetoond dat mijn alternatief zeker brandveilig genoeg is, en de brandweer keurt het af.