Lesidee: Opereren met laslicht

Onderwerp: Elektrische stroom, Gebruik van computer bij natuurkunde, Licht, Optica (licht en lenzen) (havo)

Licht van een booglamp kan de dure lasers in een laserscalpel vervangen. Laserscalpels zijn gegarandeerd steriel en kunnen extreem nauwkeurig weefsel snijden. Met een dun straaltje licht uit een glasvezel brandt de chirurg een tumor weg en stelpt tegelijkertijd bloedingen door bloedvaatjes dicht te schroeien. >

Je maakt kennis met de ontwikkeling van de gloeilamp. Je denkt na over praktische problemen in een elektrisch systeem. Je bestudeert een manier om een rendementsvergroting te bereiken bij een optisch systeem. Je kunt Coach gebruiken om een juiste afmeting van een afbeelding te bepalen. Je weet wat kenmerken zijn van glasvezels. Je bent in staat een simulatieprogramma te beoordelen op juistheid van informatie. Je vergelijkt informatie uit een artikel met je eigen onderzoek. Je kunt een standpunt innemen op grond van objectieve informatie.

In een artikel bij Kennislink wordt aandacht geschonken aan de laatste ontwikkelingen.

  1. Lees het artikel: http://www.kennislink.nl/web/show?id=149152

Al in 2002 werd gebruik gemaakt van deze techniek door het bundelen van zonlicht.

Al in 2002 werd gebruik gemaakt van deze techniek door het bundelen van zonlicht.

De zonnevariant van het apparaat.
  1. Waarom kan de zonnevariant slechts beperkt toegepast worden?

De beschreven ontwikkeling maakt gebruik van bestaande technieken. We bekijken de lichtbron, de lichtbundeling en het transport.

De Booglamp

Als lichtbron maken de ontwikkelaars gebruik van een booglamp. Het meest opvallende aspect van de booglamp is wel, dat dit de eerste praktische toepassing was die de mensheid wist te verzinnen met elektriciteit

Een eenvoudige booglamp.

Bij de booglamp ontstaat een lichtboog door een elektrische ontlading die gepaard gaat met een heel intens licht en een enorme hitteontwikkeling. De lichtboog wordt gevormd tussen twee elektroden in de open lucht.
De afstand tussen de staven is kritisch. Staan de staven te ver uit elkaar, dan zal de lichtboog niet kunnen over slaan van de ene naar de andere staaf.

  1. zoek naar informatie over doorslagspanning. Maak dat begrip voor jezelf begrijpelijk.

Om een lichtboog te starten, moeten de uiteinden van twee elektroden tegen elkaar worden gehouden en moet er een grote stroom door worden gestuurd. Deze stroom veroorzaakt grote hitte aan het contactpunt en als de elektroden daarna van elkaar gescheiden worden, vormt zich tussen beide een vlamachtige lichtboog. De ontlading wordt voor het grootste deel tot stand gebracht door elektronen die van de negatieve naar de positieve elektrode overspringen, maar voor een deel ook door positieve ionen die in de tegengestelde richting gaan. Wanneer de ionen inslaan op de elektrodes veroorzaakt dat een enorme hitte. Toch is de positieve elektrode (waar de elektronen op inslaan) nog warmer omdat de elektronen een grotere totale energie hebben dan de ionen. In een lichtboog in open lucht, kan de positieve elektrode een temperatuur van 3500 °C bereiken.

Je ziet hier een vlamboog die ontstaat als er een ontlading is bij 500 kV in de openlucht.

  1. Waarom klimt de vlamboog eigenlijk omhoog?

De werking van een booglamp heeft veel raakvlakken met het ontstaan van een blijksem. Lees meer daarover in het artikel Bliksemafleiding

Het geluid dat ontstaat bij een ontlading.

Bij een ontlading, zoals bij de booglamp, dan hebben we naast een 'optisch', in de zin van zichtbaar resultaat - een 'vonk' -, ook met een akoestisch effect te maken. Door ionisatie van lucht, gevolgd door vonkoverslag wordt lucht op directe wijze vanuit elektriciteit in beweging gebracht. Iedereen weet wel dat elektrische vonken 'knetteren' en dat wanneer de vonken continue worden opgewekt, we een sterk sissend geluid verkrijgen.

Het geluid ontstaat omdat de geïoniseerde atomen, als ze eenmaal een stroompad vormen bij een vonkoverslag, zich als een elektrische weerstand gaan gedragen. Daarvoor geldt dat de stroom die erdoorheen gaat vermenigvuldigd met de spanning die erover staat, evenredig is met het afgegeven warmte(stralings)vermogen.

>

Wanneer lucht op de ene plek warmer is dan op een andere, dan wordt deze warmte aan de luchtmoleculen in de omgeving overgedragen. Aangezien dit verschijnsel zich in een korte tijd voordoet, ontstaat er een drukgolf, die mits de frequentie ervan binnen het bereik van het oor valt, als geluid wordt waargenomen.

Drukgolven kunnen behalve geluid zelfs lichtflitsen veroorzaken. Lees meer daarover in het artikel Sonoluminentie

Verbeteringen aan de lichtbron.

Er waren echter nog een paar belangrijke verbeteringen nodig voordat de uitvinding op algemene schaal toegepast kon worden: het vervangen van metaaldraad door koolstaven, vandaar ook de naam koolspitslamp. Dat levert veel meer licht op. Door toevoegingen aan de koolstofstaven kan ook de kleur van het licht worden beïnvloedt; Barium voor violet; Kalium voor bruin; Natrium voor blauw.

Als je nu even niet weet waarom natrium voor blauw licht zorgt is het een idee om het artikel Elektronenhotel eens te bestuderen.

Zoek antwoord op de volgende vragen:

  1. Wanneer en door wie werd de booglamp uitgevonden?
  2. Wat was een groot nadeel van de eerste versies?
Jean Bernard Léon Foucault (1819-1868) zorgde voor een belangrijke aanpassing van het eerste model.
  1. Voor welke belangrijke aanpassing zorgde Jean Bernard Léon Foucault ?
  2. Noem drie andere bijdragen aan onze natuurkundige kennis van deze autodidact.

De koolspitslamp kent een eenvoudig principe.
Op een site staat te lezen:

The technology is quite simple. A pair of carbon rod electrodes are connected to a current limited source of power - 115 V AC or DC in series with a 1500 W space heater, for example. They are mounted on a well insulated, fire proof structure which allows the distance between the rods to be controlled.

  1. Waarom is er sprake van een extra apparaat in serie met de koolspitslamp?

zoek bij http://nl.wikipedia.org/ naar gasontlading.

  1. Op welke gevaren wordt in de tekst op de site gewezen en waarom?

Het transport

glasvezels zijn heel geschikt om licht van A naar b te brengen.

Voor het transport van het gebundelde licht wordt gekozen voor glasvezels.

  1. Waarom is glasvezel voor deze toepassing zo handig?
  2. Bestudeer de volgende bijles eens http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=73
  3. Geef een goed onderbouwde beschrijving van de werking van de glasvezel bij deze toepassing.
  1. Geef een 5-tal belangrijke kenmerken van glasvezelkabels.

De lichtbundeling

vereenvoudigde weergave van de spiegelopstelling (op schaal getekend).

Licht kun je op twee manieren bundelen, via een bolle lens of een holle spiegel. Bestudeer https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/978/lenzen en https://www.natuurkunde.nl/opdrachten/608/holle-spiegel voordat je de volgende vragen beantwoordt:

  1. Beschrijf het gedrag van het licht dat op een bolle spiegel valt nauwkeurig. Bestudeer daarbij ook de rol van het brandpunt van de spiegel.
  2. Je kent de lenzenformule natuurlijk. Mag je de lenzenformule ook gebruiken bij een holle spiegel?

Uit de gegevens blijkt dat de lamp een lengte had van 150 mm De hoofdspiegel en de recyclingspiegel hebben een holle vorm. Via de secundaire spiegel wordt zoveel mogelijk licht naar de glasvezel afgebogen.

  1. Waar komt het teruggekaatste licht van de recyclingspiegel terecht? Voor het brandpunt, in het brandpunt, achter het brandpunt.
  2. Waar komt het teruggekaatste licht van de hoofdspiegel terecht? Voor het brandpunt, in het brandpunt, achter het brandpunt. Laat je niet in de war brengen door de vlakke secundaire spiegel!!!
Let ook even op de details inzoomend op het plaatje.
  1. Hoe groot zijn de v, b en f volgens de tekening van hoofd- en recyclingspiegel? Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Coach, of maak een print en gebruik je liniaal.

Opereren met licht

twee afbeeldingen van materiaal dat behandeld is met de zichtbaarlicht snijder (a) kippenlever (noncontact procedure) en (b) kippennier (contactprocedure). De schaalverdeling is in cm.

De onderzoekers bundelen het geproduceerde licht gedurende 360 s op testweefsel. Ze meten dan hoeveel van het weefsel coaguleert (dichtschroeit), wat aangeeft dat weefsel is afgestorven. De bundel heeft een vermogen van ongeveer 2W. Stukken “abnormaal” weefsel van 1000 mm3 wordt bekeken, ongeveer dezelfde grootte als het materiaal dat bij tumorchirurgie wordt behandeld. Daar staan twee afbeeldingen van testen met de nieuwe apparatuur.

  1. Bepaal de schaal van de foto’s.
  2. Welke informatie willen onderzoekers uit deze twee foto’s halen?

Deze scalpel werkt met zichtbaar licht. De traditionele scalpels gebruiken licht dat door lasers worden opgewekt.

  1. Waarvoor worden UV- en een IR-lasers gebruikt?

Zoekwoorden bv medical application UV-Lasers

  1. Geef tenslotte een overzicht van voordelen van de gangbare lasers en de (nieuwe) lichtscalpel. Wat vind je zelf belangrijk?

Bronnen

Opgaven op natuurkunde.nl