Niels van Eldik

Onderwerp: Overige onderwerpen

‘Ik zorg ervoor dat we zinvolle informatie krijgen.’ Interview van Jaap den Hollander, Iris Hoogendoorn en Janneke Vloemans met Marcel Vreeswijk van het Nikhef.

Iris: ‘Ja, het doel van dit interview is voor mensen van onze leeftijd duidelijk maken wat je met natuurkunde kan en waarom het interessant is. Dus misschien kun je beginnen met een beetje vertellen waarom je natuurkunde bent gaan studeren en wat jij er leuk aan vindt.’

Ik vond tijdens mijn middelbare school natuurkunde altijd al heel interessant. En ik was er best goed in. Dus dat was mijn reden om het te gaan studeren. Ik heb uiteindelijk in Aken, in Duitsland, gestudeerd. En dat is me heel goed bevallen. Dat kan ik jullie echt aanraden om in het buitenland te gaan studeren. Dat geeft best veel mogelijkheden.

Iris: ‘Maar wat vond je nou eigenlijk zo leuk aan natuurkunde?’

Nou, ik was altijd geïnteresseerd in de natuur en hoe alles in elkaar zit. En dat is in feite wat wij hier onderzoeken in de deeltjesfysica. We proberen echt uit te vinden hoe materie opgebouwd is en waarom het zo in elkaar zit zoals het zit.

Iris: ‘Wat heb je precies gestudeerd?’

Nou je hebt eerst drie jaar een algemene opleiding over de klassieke mechanica en de klassieke natuurkunde en heel veel wiskunde. En daarna heb ik me gespecialiseerd op de vaste stoffysica. Maar dat vond ik toch eigenlijk niet zo leuk en toen ben ik in de deeltjesfysica afgestudeerd.

Iris: ‘En wat ben je nu aan het doen?’

Nou, ik ben nu een jaar bezig met promoveren en promoveren in Nederland duurt vier jaar. Dus ik ben nog minstens twee jaar bezig met onderzoek waarvan het laatste jaar een combinatie van onderzoek en schrijven zal zijn.

Iris: ‘En wat onderzoek je precies?’

Ik werk voor het Atlas experiment. Ik ontwikkel software om de informatie die uit de detectoren komt, om te zetten in iets zinvols.

Iris: ‘En wat is het leukste of gekste dat je hebt meegemaakt?’

Wat er zo leuk is aan de deeltjesfysica is het reizen. Het is heel erg internationaal gericht en ik zit toch zeker zes à zeven keer per jaar in Genève. Ik ga in mei voor een jaar naar Genève. Maar dat reizen geldt ook voor andere experimenten. Er is ook veel internationale samenwerking.

Janneke: ‘Toen je natuurkunde ging studeren, wist je toen al een beetje wat je wilde en kon worden?’

Nee, dat is later pas gekomen. Daar was destijds ook niet echt voorlichting over. En ik denk dat het wel heel erg helpt als die er is. Want natuurkunde is zeker wel een vage studie en het is voor niet veel mensen echt duidelijk wat je er mee kan. Het lijkt mij, als middelbare scholier, bijvoorbeeld heel interessant om te zien waar mensen die afstuderen terechtkomen. Want uiteindelijk kies je ook een opleiding om daar later mee te kunnen werken. De meeste mensen die hier trouwens promoveren gaan het bedrijfsleven in en niet de wetenschap.

Janneke: ‘Waardoor denk je dat dat komt?’

Er zijn in Nederland te weinig banen direct in de wetenschap. En het is dus best wel moeilijk om als afgestudeerd persoon ergens te beginnen. Maar ik heb gelukkig wel een baan. En daar ben ik erg blij mee.

Ben je geïnteresseerd in de onderwerpen waar we over gepraat hebben, dan kun je op de volgende websites wat meer informatie vinden:
www.nikhef.nl, hier werkt Paul en kun je veel informatie vinden, deels in het Engels
www.cern.ch, dit is de site de internationale organisatie voor nucleair onderzoek, engels
www.hisparc.nl, deze site is speciaal voor studenten, met heel veel links
www.atlas.ch, dit is het recentste experiment dat in CERN wordt gedaan, Engels