Warme chocomel

Onderwerp: Gas en vloeistof, Thermische processen

Wanneer je een warme chocomel bestelt in een café wordt de chocomel verwarmd door er stoom (waterdamp) doorheen te blazen. Hierbij koelt de waterdamp af tot 100°C, het condenseert dan tot vloeibaar water van 100°C en koelt vervolgens verder af. In deze opgave berekenen we welk effect dit heeft op de temperatuur van de chocomel.

Opgave

De warmte die het water afstaat wordt opgenomen door de chocomel. De temperatuur van de chocomel zal stijgen. In deze opgave nemen we aan dat de waterdamp in eerste instantie een temperatuur heeft van 120°C en dat het eenmaal gecondenseerde water afkoelt tot 50°C. Verder nemen we aan dat de soortelijke warmte van chocomel hetzelfde is als die van melk.

a) Bereken hoeveel energie 1,0 gram water in dit geval afstaat.
b) Laat met een berekening zien dat je met deze energie 14,6 gram chocomel kunt verwarmen van 6,0°C tot 50,0°C.

Een beker chocomel (200 gram, 6,0°C) wordt opgewarmd met 14,0 gram waterdamp van 120,0°C.

c) Bereken de eindtemperatuur van de chocomel.