Beweging van de oceanen

Onderwerp:

havo, vwo, elektrische stroom, gevorderd, 15-30 min Een opgave uit het tijdschrift Exaktueel

Meer opgaven van de redactie van Exaktueel kunt u hier vinden.

Uit het NUONblad van maart 1999

Als je iets loslaat, valt het op de grond. Dat klinkt logisch, omdat je niet beter weet. Maar weet je ook waarom iets op de grond valt en niet opstijgt of blijft zweven? In 1665 kwam de Engelsman Isaac Newton met de oplossing. Het verhaal gaat dat bij hem op een dag een lichtje ging branden toen hij een appel uit een boom zag vallen. Newton begreep dat het de aarde was die de appel aantrok! Deze aantrekkingskracht van de aarde wordt de 'zwaarte-kracht' genoemd.

Opgave

De zwaartekracht van de maan is dan wel een stuk zwakker, maar toch zo sterk dat het er zelfs voor zorgt dat het zeewater de ene keer hoger staat dan de andere keer. Je weet wel: eb en vloed. De maan trekt de oceaan die het dichtst bij haar ligt naar zich toe. Hierdoor stijgt het water en wordt het vloed. Als het volle maan is, is de zwaartekracht van de maan heel sterk. De hoge vloed die dan ontstaat, wordt ook wel springtij genoemd.

a) Maak een schets van de aarde en de maan. Geef hierin aan waar het water door de maan wordt aangetrokken.
b) Hoe vaak per dag is het volgens het artikel vloed? Geef een duidelijke uitleg.
c) Hoe vaak is het daadwerkelijk vloed?

Hier klopt dus iets niet.

d) Op hoeveel plaatsen op aarde (ten opzichte van de maan) moet het zeewater hoger staan om eb en vloed te kunnen verklaren?

Bij volle maan is het springtij. Je zou kunnen denken dat dat komt doordat dan de maan het grootst is. Dat is natuurlijk onzin.

e) Waarom ontstaat springtij bij volle maan. Is het artikel volledig?

Meer uitleg over getijden kun je hier vinden.