ESA: de European Space Agency

Onderwerp: Astrofysica, Sterrenkunde

Iedereen heeft de laatste tijd zeker de naam ESA voorbij horen komen. De European Space Agency was namelijk vaak in het nieuws i.v.m. de landing van de spaceshuttle op Mars. Maar wat was de rol van de ESA hier nu eigenlijk precies in?

ESA: de European Space Agency

De European Space Agency opent voor Europa de deuren naar de ruimte. ESA’s missie: ervoor zorgen dat Europa alle toekomstige uitdagingen in het ruimtevaartonderzoek aankan en kunnen blijven profiteren van de investeringen in de ruimtevaart.
Er zijn 15 landen lid van de ESA. Doordat er zoveel landen meedoen, zijn er ruimteprogramma’s en activiteiten te ontwikkelen, die voor één land nooit mogelijk zouden zijn, alleen al door de financiën.

Wie horen er bij ESA en wat doet ESA?

Tot de 15 landen van ESA behoren Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Met Canada bestaat op dit moment een apart samenwerkingsverband voor bepaalde projecten. ESA is een geheel onafhankelijke instelling, maar zij werkt nauw samen met de EU bij het ontwikkelen van een gezamenlijke Europese ruimtevaartpolitiek.

De projecten van ESA zijn heel breed gericht. Zo richten ze zich op onderzoek naar de aarde, de omliggende ruimte, het zonnestelsel en het heelal, maar ook op de ontwikkeling van technologieën van satellietsystemen en op de bevordering van Europa’s economie.

Wat kan je allemaal bij ESA doen?

De voordelen van ruimteonderzoek beperken zich niet tot wetenschappers, ingenieurs of astronauten. Ruimteonderzoek helpt ook ons dagelijks leven te verbeteren. Hieronder staan slechts enkele activiteiten waarmee je je bij de ESA kan bezighouden.

  • Bevordering van wetenschappelijk onderzoek in Europa. Europa’s ruimteonderzoek heeft ertoe bijgedragen dat Europa nu één van de koplopers is op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar ons zonnestelsel en het heelal. Dit onderzoek heeft ook op andere wetenschappelijke terreinen voor doorbraken gezorgd.
  • Verbetering van de medische wetenschap. Veel van de recente wetenschappelijke ontdekkingen die voor een gezonder en langer leven zorgen, vinden hun oorsprong in ruimteonderzoek. Twee voorbeelden: de recente vooruitgang in het opsporen van kanker en nieuwe behandelmethoden voor hartkwalen.
  • Communicatieverbetering. Televisie-uitzendingen kunnen tegenwoordig over de hele wereld worden uitgestraald. Satellieten worden bovendien ingezet voor de communicatie via mobiele telefoons en intercontinentale spraak- en gegevensuitwisseling.
  • Ontwikkeling van meer nauwkeurige weersvoorspellingen. Dit is zowel voordelig voor de agrarische sector als voor een veiligere navigatie en vrijetijdsbesteding.
  • Bevordering van de industriële ontwikkeling. Satellieten worden tegenwoordig gebruikt voor het opsporen van nieuwe delfstof- en oliebronnen.

Waar komt al het geld vandaan?

ESA’s verplichte activiteiten (ruimtevaartprojecten en het algemene budget) worden door alle lidstaten zo gefinancierd, dat het overeenkomt met het bruto nationaal product van elk land. Naast de ‘verplichte’ projecten voert ESA ook een aantal optionele programma’s uit. Elk land kan zelf beslissen aan welk ‘facultatief’ programma het wil deelnemen en hoeveel zij daaraan wil besteden.

Het geld wat elk land afstaat aan de ESA komt bij de bevolking vandaan die in dat land woont. De bijdrage die elke Europeaan aan ruimteonderzoek levert, is gering. Gemiddeld betaalt elke inwoner van een ESA-lidstaat net zoveel belasting voor ruimteonderzoek als de prijs van een bioscoopkaartje. In de Verenigde Staten is de stroom aan publieke middelen naar ruimtevaartprojecten vier keer zo groot.