Radiodiagnostisch laborant, röntgenlaborant (HBO)

Onderwerp: Biofysica (vwo), Elektrisch veld en magnetisch veld, Ioniserende straling, radioactiviteit, Menselijk lichaam (havo), Trilling en golf

Röntgenlaborant: Interesse in het inwendige van de mens en röntgen je graag ?

Werkzaamheden

Als radiodiagnostisch laborant maak je met moderne apparatuur een röntgenopname, een MR(I)-scan, een echo of een magnetische resonantie van delen van het skelet of van bepaalde organen van patiënten. Je beoordeelt deze op hun technische kwaliteit en bekijkt of de afbeelding voldoende medische informatie verschaft voor het vaststellen van een diagnose.

Je werkt samen met alle afdelingen en specialisten van het ziekenhuis die röntgenfoto's aanvragen. Je werkt volgens de instructies van de radiodiagnost, maar je voert het werk zelfstandig uit. Daarbij zorg je ervoor dat de patiënt en jijzelf niet bloot staan aan onnodig stralingsgevaar. Je ontvangt de patiënt en legt uit wat er precies gaat gebeuren. Je moet ook patiënten kunnen opvangen die ongerust, bang of verdrietig zijn. Daarna breng je de patiënt in de juiste houding voor het röntgenapparaat, zodat het betreffende orgaan goed op de foto komt. Je maakt de foto's, ontwikkelt ze in een ontwikkeltoestel en kijkt of de kwaliteit goed is. De radiodiagnost beoordeelt of de afbeelding voldoende medische informatie verschaft voor het vaststellen van een diagnose.

Verder voer je ook echografieën uit. Dat zijn een soort video-opnamen met behulp van onschadelijke geluidsgolven. Deze methode gebruik je vaak om tijdens een zwangerschap de groei en de ligging van de baby te bekijken. Van elke patiënt houd je een medisch dossier bij. Je werkt op een radiologische afdeling van een ziekenhuis. Je hebt nacht- en weekenddiensten. Tijdens je werk moet je veel staan. Als je de patiënt in de goede positie brengt, maak je vaak ongewone en tillende bewegingen. Je krijgt regelmatig te maken met ernstig zieke patiënten. Dat kan dit werk soms zwaar maken.

Belangrijke natuurkundedomeinen (profiel NG of NT)

  • Trillingen, Golven, Geluid
  • Kernstraling
  • Elektriciteit
  • Technische vaardigheden
  • Werking apparaten

Capaciteiten

  • nauwkeurige en zorgvuldige werkhouding (houding patiënt en instellen van apparatuur)
  • technische vaardigheden en kennis van stralingsgevaar
  • communicatieve vaardigheden (mondeling en schriftelijk)
  • interesse in medisch, het menselijk lichaam
  • samenwerken met patiënten, collegae, artsen
  • lichamelijke en psychische belasting

Aanbevolen sites

Opleidingen

HAVO Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid, eis: wiskunde + natuurkunde, soms biologie, engels aanbevolen daarna HBO MBRT (Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken) (4 jaar voltijd of duaal) of In service opleiding tot radiologisch laborant (3 jaar werken en leren)