De magnetron

Onderwerp: Arbeid en energie, Elektromagnetisch spectrum

Het bepalen van het rendement van een magnetron.

Oriëntatie

Een magnetron is in de keuken niet meer weg te denken. Met dit apparaat kun je bevroren voedsel ontdooien en warm je in een heel korte tijd een koude maaltijd. Heel handig dus! Maar heb je je wel ooit eens afgevraagd waarom etenswaar hiermee zo snel warm wordt en waarom je alleen maar waterhoudende producten kunt opwarmen.

Probleemstelling

Het rendement van een magnetron kan bepaald worden waterhoudende producten hiermee te verwarmen. Dit klinkt eenvoudig, maar voor het verkrijgen van goede meetresultaten moet je toch heel goed nadenken over een mogelijke proefopstelling. Welk product kun je het best verwarmen en hoe meet je een eindtemperatuur (zonder dat er al te veel warmte verloren gaat). Is het rendement van een magnetron lager of juist hoger dan andere manieren van verwarming? Kun je ook het rendement bepalen van producten met een laag watergehalte?

Probleemstelling 2

De straling die in een magnetron opgewekt wordt is zoals bekend elektromagnetische straling. Deze straling heeft als eigenschap dat het een constante voortplantingssnelheid heeft, namelijk die van de lichtsnelheid. Dit is niet zo verwonderlijk, want licht is elektromagnetische straling. Met een magnetron kun je vrij eenvoudig de lichtsnelheid bepalen. Daarbij moet je allereerst de draaischotel uit de magnetron nemen. Plaats een bord met daarop hagelslag of 'muffins' in de magnetron en kies een juiste vermogenstand, zodat de hagel gaat smelten. Je ziet nu een patroon ontstaan van verdichtingen en verdunningen. Door de afstanden te meten tussen deze verdichtingen en verdunningen kun je de golflengte bepalen en met de frequentie (die achterop de magnetron staat) kun je de voortplantingssnelheid van elektromagnetische straling berekenen.