valbeweging

Elif stelde deze vraag op 01 mei 2024 om 15:47.

 hi

ik had een vraag over een opdracht. wij moeten een model bedenken over de valbeweging van een stalen bol, dat hebben we gedaan (zie bijlage), maar we begrijpen niet hoe we de gegevn massa (1 kg) in het model kunnen zetten, want die moet erin volgens de eerste opdracht. de massa kan er niet in omdat in het formule balkje al een formule voor de massa staat m=p*v en we kunnen ook niet de formule omzetten tot p=m/v of v=m/p want ze hebben al een eigen formule voor de dichtheid en vromule zelf. dus eigenlijk zou de massa een constante moeten zijn, maar er moet ook een formule in. zou u ons kunnen helpen

groetjes



Reacties

Theo de Klerk op 01 mei 2024 om 17:07
Zo te zien kun je rstraal instellen. Dan wordt volumebol berekend en met de dichtheid ingesteld daarna de massa van de bol. Dat lijkt wel goed. Op voorwaarde dat als de straal in cm wordt gegeven en de massa in kg dat de dichtheid dan in  kg/cm3 wordt gegeven, anders kloppen de eenheden niet. (en 1 kg/cm3 = 10-6 kg/m3 )
Waarom wil je een massa van 1 kg in het systeem zetten? Dan heb je straal en dichtheid niet nodig in het model en maak je "massabol" een invoerwaarde die je gelijk aan 1 stelt.
elif op 01 mei 2024 om 18:07
beste,

dus ik moet van de massa een constante maken? maar ik begrijp dan niet waarom ze in de opdracht vragen dat ik een model moet maken om daarmee dus de massa en het volume te bereken, dus het kan geen constante zijn maar in de opdracht erna wordt er gevraagd om een stalen bol van 1 kg. dus eigenlijk moet ik in opdracht A een model maken met de massa nog niet gegeven is en het uitgerekend moet worden met een formule en in opdracht B moet ik er een constante van maken?

groetjes
Theo de Klerk op 01 mei 2024 om 18:49
Ik snap die vraagstelling ook niet. "Bereken of bepaal de straal van een stalen kogel met een massa van 1 kg " (neem ik aan - er zit een "snippet" venster overheen). En vervolgens stelt men al dat 3,13 cm (= 0,0313 m  omdat dichtheid ook in kg/m3 is gegeven) straal een stalen bol van 1 kg massa geeft.
Achter de deels onleesbare opdracht b staat waarschijnlijk een bol van 10 kg. En het model moet met zowel 1 kg als 10 kg bollen aantonen dat de berekeningen voor valtijd gelijk zijn. 
(en die 10 kg bol heeft een straal van    = 0,0674). Dus reken het model door voor r = 0,0313 en nog eens voor 0,0674  en kijk wat de berekende valtijden zijn (aannemend dat het model goed is - dat heb ik niet nagelopen).

Plaats een reactie

+ Bijlage

Bevestig dat je geen robot bent door de volgende vraag te beantwoorden.

Clara heeft negentien appels. Ze eet er eentje op. Hoeveel appels heeft Clara nu over?

Antwoord: (vul een getal in)